dilluns, 3 de febrer de 2014

CAIGUDES EN LA GENT GRAN
Les caigudes de les persones grans es poden prevenir?

Una de les pors més freqüents entre la gent gran és la de patir una caiguda. Sovint es pensa que pel sòl fet d’envellir, un té més possibilitats de caure. Aquesta afirmació tan estesa, no és ben bé certa: una caiguda no deixa de ser un accident, i com a tal, el podem sofrir tant grans com a petits. I com accident que és, la caiguda es pot prevenir.

La probabilitat de patir una caiguda depèn de dos tipus de factors: els factors intrínsecs i els factors extrínsecs.

Factors intrínsecs: Són aquells que depenen directament de cada persona: si té alguna alteració de la marxa, si pateix alguna alteració visual o auditiva, o pren alguna medicació que li alteri l’equilibri, si té una vida molt sedentària que li provoqui tenir poca força i poca mobilitat.

Factors extrínsecs: Són aquells que no depenen de la condició física de cadascú, si no del lloc on es troba, de l’entorn: el paviment del terra, la il·luminació de la sala on es troba, el mobiliari, la decoració (estores al terra), la disposició del bany i la seva accessibilitat, el tipus de calçat etc.


Cóm podem prevenir les caigudes?

Per tant, ara que coneixem els factors que influeixen en les caigudes, podem determinar les accions a seguir en cada un dels factors per tal de fer una bona prevenció.

En el cas dels factors intrínsecs les accions a seguir seran les següents:

  • En cas d’alteració de la marxa, portar una bona ajuda tècnica que ens faciliti el caminar (bastó, crossa, caminador)
  • Fer revisions periòdiques d’audició i visió per tal de, en cas que sigui necessari, posar-se ulleres o bé audiòfon
  • Realitzar una activitat física periòdica que tonifiqui i mantingui en un bon estat els nostres músculs i articulacions.

En el cas dels factors extrínsecs, per tal de prevenir caigudes:

  • Cal adaptar tot l’entorn de les persones grans. No tenir obstacles per la casa (com son les estores) ni terres lliscants, etc.
  • Tenir una bona il·luminació a la casa.
  • Portar sabates lligades i que agafin per darrera
  • Portar roba adequada

A Allegra, tot això ho tenim en compte. El compromís amb la gent gran d’Allegra es va fer palès des del mateix moment que va començar la construcció de l’espai residencial. Aquest espai compte amb habitacions espaioses on no hi ha obstacles que poden provocar caigudes així com el terra dels lavabos és antilliscant i amb suports per poder agafar-se. Tota la residència compta amb llum natural, i a més, compta amb llum LED nocturna a les habitacions, per tal de facilitar la visibilitat en cas de moure’s durant la nit.

Però també l’equip humà d’Allegra treballa per tal de prevenir les caigudes: els nostres fisioterapeutes marquen tot una sèrie d’activitats per mantenir l’equilibri, la mobilitat de les articulacions i la força muscular, així com marquen quin tipus d’ajuda tècnica és millor per cada persona, en cas de patir cap alteració de la marxa; les nostres gerocultores tenen cura que el calçat que portin els usuaris sigui l’adequat i estigui ben posat; les infermeres i els metges revisen les medicacions per tal que no hi hagin interaccions no desitjades, i així un llarg etc.

Equip professional.

Allegra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada