dimecres, 8 d’octubre de 2014

Primer pas per l'envelliment actiu: Aixecar-se de la cadira

c.commons: https://www.flickr.com/photos/ltangelini/3987856124/Quan pensem en envelliment actiu sovint ho fem tenint en compte les grans mesures o activitats que ens ajuden a tenir un envelliment satisfactori, com ara caminar, fer activitats que ens agradin, cultivar un cercle d’amistats o realitzar tasques que estimulin la nostra capacitat cognitiva.

Però no pensem que els petits gestos, com ara aixecar-nos d’una cadira, faciliten i ens ajuden a poder tenir un bon envelliment, sempre i quan aquest gest el realitzem de forma correcte.

Tots aquells moviments del dia a dia, aquells moviments que normalment realitzem sense pensar gaire, si els fem de forma que ens protegim l’esquena i estalviem esforços, ajuden a tenir un envelliment actiu i a sentir-nos més autònoms.

Avui ens centrarem a com ens hem d’aixecar de la cadira. I mirarem d’explicar-ho de la forma més senzilla, seguint cinc consells essencials:
  • Primer de tot, cal seure en seients que tinguin reposa braços, que no s’enfonsin ni que siguin molt baixos, per tal de poder-nos facilitar el moviment d’aixecar-se i de seure.
  • Per tal d’aixecar-nos cal que ens posem a la punta de la cadira, posar els dos peus al terra i les mans en els reposa braços.
  • Quan fem el impuls d’aixecar-nos, cal que desplacem el cos cap endavant, dirigint el cap endavant, i fent força amb les cames i les mans.
  • Si el que volem es seure, primer ens hem d’apropar al màxim a la cadira, sentir els seients a les cames, agafar-se amb les mans als reposa braços i seure de forma lenta i controlada, sense deixar-nos caure.
  • Un cop asseguts, l’esquena ha d’estar ben recolzada en el seient, tenir els peus al terra i sobretot no creuar les cames per tal de no afavorir problemes de circulació sanguínia.
  • Sovint volem posar els peus en alt, ja sigui per afavorir la circulació de la sang per les nostres cames o per estar més còmodes, però hem de tenir en compte que els genolls han d’estar ben recolzats per tal que la gravetat no faci que les articulacions pateixin.

c.commons: https://www.flickr.com/photos/gonmi/6646715227/

L'equip assistencial d’Allegra té molt en compte que els petits gestos diaris, realitzats de forma correcte, ens ajuden a mantenir-nos actius i autònoms, i afavoreixen a un envelliment actiu, sa i satisfactori.

Com deia el personatge de TV3, el Capità Enciam, “Els petits gestos són poderosos”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada