dimecres, 3 de desembre de 2014

Acupuntura per a la gent gran

A Allegra creiem que cal efocar l'envelliment de qualitat que tots volem des del màxim nombre de punts de vista. Per aquest motiu entrevistem al Dr. Àlex Guerrero, llicenciat en medicina i acupuntor, de la clínica Acumèdica per conèixer com l'acupuntura pot ajudar a les persones grans.

Dr. Guerrero, que és envellir?
“Envellir forma part dels processos naturals que els humans fem durant la nostra vida. Comporta una sèrie de canvis fisiològics com a conseqüència del pas del temps sobre el nostre organisme: perdem força, agilitat, reflexes, etc.”

Quines són les estadístiques d’envelliment en el nostre entorn?
“Vivim en una societat on, per sort, gràcies a canvis en els estils de vida i la millora del nostre sistema sanitari, hem arribat a una esperança de vida al néixer de 79 anys pels homes i 85 anys per les dones. Aquest canvi en la composició de la població farà que l’any 2050, a Catalunya, s’espera que hi hagi més d’un 30% de població de més de 65 anys.”

Per tant, hem d’entendre l’augment de l’esperança de vida com un fet natural. Però l’augment d’anys de vida l’hem d’acompanyar d’alguna cosa més?
“Aquest augment de l’esperança de vida ha d’anar acompanyat en un increment de la qualitat de vida. Tots volem arribar a ser gent gran amb el mínim de repercussions sobre la nostra salut i viure el màxim número d’anys allunyats de la malaltia i del dolor.”
Al fil de parlar de la qualitat de vida a l’envellir, fem un incís a l’entrevista per tal de recomanar-vos la lectura dels articles penjats en el nostre blog parlant d’envellir de forma activa i la importància de què i com menjar.

Què és l’acupuntura i cóm ens pot ajudar?
“L’acupuntura es una tècnica mèdica amb milers d’anys d’antiguitat que mitjançant la col·locació d’agulles en diferents punts del cos, tracta de restablir l’equilibri que el nostre organisme necessita.
Aquesta tècnica pot esdevenir una de les tècniques utilitzades pel nostre equip sanitari de confiança per millorar la nostra qualitat de vida i augmentar el nostre benestar tant físic com mental.”

Quins objectius té quan s’aplica a gent gran?
“L’abordatge de les persones grans amb acupuntura es basa en intentar frenar, en la mesura del possible, aquest procés d’envelliment dels nostre cos. Està especialment indicada per:

1.- Tractar dolor crònic i agut d’una forma natural i eficient. En pacients que, moltes vegades, estan prenent molta medicació, pot suposar una tècnica molt útil per tractar artrosi de genoll, de cadera, tendinitis o contractures musculars. En altres països europeus existeixen, concretament, programes específics de tractament de l’artrosi de genoll. Aquesta malaltia és la principal causant de les limitacions per caminar que una gran part de la nostra població pot arribar a patir. Amb  sessions d’acupuntura periòdiques podem frenar la seva evolució i reduir el dolor d’una forma important.

2.- Recuperació després d’intervencions quirúrgiques. L’acupuntura treballa equilibrant el nostre organisme, en concret  després d’una operació, pot ajudar a baixar la inflamació de la zona i reduir el dolor d’una forma molt més ràpida.

3.- Ajudar al benestar emocional. L’acupuntura és una excel·lent tècnica per augmentar la relaxació i ajudar a control·lar símptomes ansiós-depressius com poden ser l’insomni, la desmotivació o l’elevat nerviosisme.”

En resum, uns bons hàbits de vida, així com un equip sanitari que ens ajudi, són dos factors importantíssims per un envelliment saludable. L’acupuntura pot esdevenir una de les tècniques de tractament que ens ajudin a frenar les progressives pèrdues funcionals que el pas dels anys poden ocasionar sobre el nostre organisme, especialment pel tractament del dolor crònic, per la recuperació després d’intervencions quirúrgiques i per augmentar el benestar emocional.

Dr. Àlex Guerrero Roca
Metge acupuntor

Acumèdica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada