dilluns, 26 de gener de 2015

El peu diabètic a la geriatria

Seguint la línia iniciada a l’entrada d’aquest blog del mes de març avui ens volem centrar en la importància del control i supervisió dels peus en les persones que pateixen diabetis.

Per qui no ho sàpiga, la diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix insulina (hormona que regula el nivell de sucre en la sang) suficient o quan l’organisme no utilitza de manera eficaç la insulina que produeix.
L’efecte de la diabetis no controlada és la hiperglucèmia que és l’augment de sucre a la sang. Entre els factors que predisposen a adquirir aquesta malaltia podríem destacar entre altres els antecedents familiars, obesitat, alimentació indeguda, activitat física deficient, o l’edat avançada.

En el següent quadre visualitzem com augmenta clarament la prevalença de la Diabetis en funció de l’edat, en un estudi fet a Catalunya recentment:

EDAT
HOMES
DONES
<49a.
    3.7 %
  2.6 %
50-59 a.
  11.5 %
     9 %
60-69 a.
  20.5 %
   19 %
70-79 a.
     26 %
25.6 %
>80 a.
  25.3%
   26 %


Ens sembla importar incidir que una de les parts del cos que es veu afectada especialment com a causa d’aquesta malaltia és el peu. El peu diabètic engloba un conjunt de síndromes que es poden resumir en els tres següents:

·        La pèrdua de sensibilitat
·        El deteriorament del flux sanguini  
·        Predisposició a la infecció

Aquests síndromes produeixen lesions tissulars o úlceres com a conseqüència de petits traumatismes ocasionant una important morbiditat i una possible amputació, sigui de dits o bé del peu. 

La millor eina per evitar tota la sèrie de problemes derivats de la malaltia és sense dubte LA PREVENCIÓ. Està demostrat que la educació diabetològica de la persona en relació a la cura dels seus peus, pot prevenir la presència d’ulceracions i amputacions.

Específicament en els peus podem destacar els següents consells, que si es realitzen de manera escrupolosa, evitarà l’aparició de qualsevol lesió que pugui derivar en una tràgica conseqüència.

  • Inspecció diària dels peus . Observar tot el peu, dits, espais interdigitals, dors i talons. Un mirall col·locat al terra pot facilitar aquesta operació.
  • Rentat diari dels peus a una temperatura no superior a 35 graus amb sabó neutre o lleugerament àcid, i en un temps màxim de 5 minuts de duració. Assecat amb tovallola suau per contacte i no per fricció, posant especialment atenció als espais interdigitals.


  • Hidratació diària dels peus amb cremes que continguin entre un 10 i un 20% en Urea. Aquesta hidratació ha d´ incloure dors, planta, i talons, i molt esporàdicament els espais interdigitals. No aplicar excessiva quantitat de crema, fent un massatge sobre tot el peu assegurant la correcte absorció de la crema hidratant.
  • Tall de les ungles quan sigui estrictament necessari. S’ha de realitzar de forma recte i amb unes tisores de punta rodona.  En cas de deficiència visual utilitzar com a màxim una llima de cartró de forma eventual. No hi ha relació entre higiene corporal i ungles excessivament curtes. Existeix el pensament generalitzat que una bona higiene es determina entre altres, per la mida de les ungles. Es un pensament erroni. Si el pacient té tendència a que la ungla es clavi acudir al podòleg de forma periòdica.


  • Les zones hiperqueratòsiques son d´exclusiu tracte per part del podòleg.

  • No efectuar cap acció als peus sense el consentiment d’un professional. No utilitzar callicides, no posar-se protectors als peus, no utilitzar ungüents o cremes, no aplicar-se laques d’ungles, o efectuar qualsevol tipus d’actuació sobre els peus sense consultar prèviament a un professional sanitari, preferentment el podòleg.  • Evitar els focus de calor per tal de no produir cremades (estufes, calefactors, bosses d’aigua calenta, etc.).
  •  Mai caminar descalç. Mai.


  • Elecció apropiada del calçat. En referència a l’activitat que es desenvoluparà, escollir aquell calçat idoni.Volem agrair molt especialment l’ajuda i realització d’aquest post al Sr. Jordi Moreno, podòleg col·legiat amb molts anys d’experiència en el camp de la podologia en gent gran, i que ofereix el seus serveis a Allegra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada