dissabte, 10 de gener de 2015

Exposició “Objectes significants”: Emoció en blanc i negreFa uns dies es va presentar el projecte d’
”Objectes Significants” del fotògraf Miquel Traveria a Allegra. Va ser molt especial presentar tota una tasca on han participat part dels nostres residents.

Com va néixer l’idea? Fa un any, en Miquel, home apassionat per la fotografia des de ben petit,   ens va demanar a la Residència Allegra participar en un projecte anomenat “Objectes Significants” on retrata a persones amb un objecte que sigui significatiu de la seva vida intentant captar i transmetre l’emoció que l’objecte els produeix.Que té d’especial aquest projecte? El fet que el projecte es centrés en la persona i en un objecte que li portés un record, va ser el fet motivant per a que ens endinséssim a participar amb en Miquel, ja que va en la línia de la nostra atenció:  centrar la imatge en la persona i allò que es significant per a ella.

Veure les expressions dels nostres residents només en el fet de pensar en aquell objecte important per a ell o ella, tenir la paciència de buscar-lo i de posar-se davant d’una càmera, seguir les indicacions del fotògraf, etc. van ser definitives per adonar-nos que el projecte seria molt important i molt recordat per tots nosaltres.
Permeteu-nos que ens centrem en tot allò que el projecte es va donar a Allegra des de la
vessant terapèutica. Van ser quatre aspectes claus:

  • Reminiscència: treballar el present des del record.
  • Autoestima: Com el record reforça de forma positiva la imatge d’un mateix. Com el fet de presentar la seva foto el dia de la inauguració els omple i els fa sentir protagonistes.
  • Motivació: els residents implicats en un projecte amb ganes de cercar el seu objecte. Pensant en quin vestit es posarien per sortir a la fotografia.
  • Socialització: relacionar-se amb altres persones, compartir les seves  experiències. Participar d’un acte públic on han estat el centre d’atenció i persones desconegudes s’han relacionat amb ells.
Apart de tot aquest treball terapèutic, no hem d’oblidar tota la part emotiva que les fotografies d’en Miquel transmeten. El dia de la inauguració, tots en vam quedar captivats davant d’aquests retrats que transmeten tantes coses, que deixen entreveure passió, nostàlgies i alegries. A més a cada retrat l’acompanya un petit vídeo on la persona explica la importància del objecte en la seva vida.

Es notava l’emoció a flor de pell de tots els assistents: els protagonistes, orgullosos de formar part d’una obra d’art, els familiars i coneguts commoguts per tot el sentiment que emana de les imatges, l’alegria dels professionals del centre per poder veure les reaccions dels residents.

Costa molt trobar les paraules adients per tal de poder descriure de forma exacte el que transmet aquest projecte, per això us convidem a venir a Allegra a veure l’exposició, encara hi serà uns dies mes, per tal de poder sentir la força de les imatges, el sentiment de les persones, l’art d’en Miquel.

Us hi esperem!!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada