dijous, 19 de març de 2015

Facilitant la deglució: els plats texturitzats

Treball gent gran disfàgiaEn l’afany de seguir treballant pel benestar i la qualitat de vida dels nostres residents hem donat un pas endavant el l’oferta de dietes que oferim a Allegra. Hem apostat per oferir el que s’anomena plats texturitzats.

Els texturitzats van més enllà de la dieta triturada, han estat creats  per a persones que encara poden mastegar però amb problemes per empassar. La dificultat per empassar tècnicament s’anomena disfàgia que és l’ anomalia en la deglució. Els problemes de deglució són freqüents en persones grans per diversos motius o factors entre d’altres són deguts a AVC (accidents cerebrals vasculars), malalties neurodegeneratives com el Parkinson, la Malaltia d’Alzheimer i altres demències principalment.

La disfàgia fa que la persona que la pateix no pugi fer una dieta normal en quan a la seva textura, ha de menjar una dieta amb una textura adient que l’ajudi en el seu problema, en moltes ocasions parlem de dieta triturada.

Volem remarcar que els familiars viuen molt malament i els hi costa comprendre que l’alimentació del seu ésser estimat  es vegi reduïda a una dieta triturada i que hagin de renunciar a gaudir d’un dels grans plaers de les persones com és el  menjar.

Treball contra la disfàgiaEs per tot això que des d’Allegra donem aquest pas endavant amb els texturitzats.


Un texturitzat és un plat qualsevol, com per exemple una paella, uns tomàquets naturals o unes mandonguilles que s’ha manipulat de manera que es pugui obtenir una textura quasi triturada però sense perdre gens el gust ni la textura del plat original. Un texturitzant tanmateix no podrà substituir els triturats.

En els tasts previs que ens van preparar els cuiners d’Allegra,  vam quedar molt sorpresos de la intensitat de sabor, dels diferents matisos i del sorprenent que era menjar quelcom en forma de piràmide on s’hi reconeixia perfectament el que era un tomàquet natural, una poma o una paella.

D’aquesta manera les persones amb dificultats de deglució podran continuar gaudint  dels menjars de sempre i retrobar-se amb el sentit del gust, un dels sentits que es conserva durant més temps.

Agrair a l’equip de cuina d’Allegra gestionat per Serunion la possibilitat de poder fer aquest pas.

Degustació texturitzats deglució gent gran

Creiem que donem un salt qualitatiu molt important per molts dels nostres residents que es retrobaran amb el gust de menjar i també per els seus familiars.

Sílvia Mateu
Coordinadora Assistencial d’Allegra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada