dijous, 14 de maig de 2015

El maltractament: una realitat que no es veu


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa uns anys ja va alertà que el maltractament a la gent gran és un dels tipus de violència més ocults que hi ha.
El pas del temps i les millores de la qualitat de vida ha fet que les persones visquin molts més anys, però amb possibilitats de fer-ho en situacions de dependència, fet que pot afavorir a l'aparició del maltractament.
Què es considera maltractament? La seva definició és complexa però pot ser un acte o una omissió d'una acció, amb intenció o sense, que comporta un dany psicològic o físic a la persona gran o la vulneració dels seus drets.
Aquest maltractament pot venir o el pot realitzar un familiar, la comunitat o les institucions. 

Una realitat a casa nostra. Per fer-nos conscients d'aquesta realitat oculta, i tenint en compte les dades de la Generalitat i del Departament d'interior tenim que:

1.- A mitjans del 2014 hi havia a Catalunya 1,3 milions de persones de 65 anys o més, el que representa un 17,3% de la població.  

2.- Durant el primer trimestre del 2014, des dels Serveis Socials de la Generalitat s'havien atès 195 persones grans per violència domèstica

3.- Al llarg del 2013, el nombre de persones ateses va ser de 722, segons les dades sobre violència domèstica relatives a la gent gran del Departament d’Interior.
La franja d’edat que concentra més casos és la de 65 a 79 anys on hi predominen les dones.

Segons l’OMS, un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic.

La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA en les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquesta xifra i l’augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que viuen en un àmbit institucional.


Què podem fer? Tot aquest allau de dades e informació ha provocat que des d'Allegra aportem el nostre gra de sorra en contra d'aquesta realitat, per tal de poder ajudar a les persones afectades.

I per això, i de la mà de la Associació per a la Investigació del maltractament a les persones grans,EIMA, hem organitzat les II Jornades professionals per saber quines són les eines al nostre abast per reconèixer el maltractament i poder atendre a les persones afectades.

La Jornada, que es realitzarà el proper 5 de juny,  constarà de dues taules, la primera de la mà de la Sra. Olalla Montón Lozano, treballadora Social del CAP Roger de Flor de Barcelona que ens parlarà de “La Detecció i Coordinació en situacions de maltractaments a persones grans”.

I la segona taula de la mà del Sr. Jordi Muñoz Iranzo, advocat, que ens parlarà de les “Eines jurídiques i accions judicials per prevenir i actuar davant els maltractactaments a persones grans”

L'objectiu de la jornada es donar eines pràctiques als professionals per detectar i intervenir de manera adient i efectiva davant casos de maltractaments a persones grans.

Per més informació cliqueu aquí, on trobareu tota la informació i la forma d'inscriure's. 
Recordeu que, com l'altre vegada, són totalment gratuïtes i amb places limitades.

Si voleu tenir més informació respecte al maltractament, cliqueu la web de l'AssociacióEIMA.
Us hi esperem, per treballar junts contra el maltractament a la gent gran.

Isaac Rubio.
Director

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada