dijous, 23 de juliol de 2015

Envelliment i cura del principal òrgan del nostre cos: la pell


Sabeu quin es l'òrgan més gran, que ocupa més espai i potser el més important del nostre cos? Efectivament, és la pell. I per això hem de tenir molta cura d'ella al llarg de la nostra vida.

Però en aquest article, anem a veure com envelleix la pell i les coses que cal tenir en compte per cuidar-la al màxim possible.

La pell envelleix? Com tots els orgàns del nostres cos, la pell va envellint amb el pas del temps. Va perdent elasticitat, fermesa, permeabilitat, sensibilitat, etc. Aquests canvis naturals impliquen que els i les usuàries de les residències necessitin unes cures tòpiques i supervisió constant de la pell.

A l'envellir, la renovació i substitució de la de les cèl·lules de la epidermis, primera capa de la nostra pell, s’alenteix i disminueix la producció de grasses protectores i l’espessor de la capa de grassa subcutània.
 

I què provoquen aquests canvis? Doncs produeixen una disminució en la capacitat de la pell per realitzar les seves funcions normals, com per exemple actuar de barrera davant de possibles agents patògens i irritants i, notar la temperatura de l’aigua o l'entorn.

També ens trobem que disminueix la comunicació i la transferència de nutrients entre les diferents capes de la pell cosa que produeix que la resistència davant de laceracions (rascades, ferides) de la pell sigui menor, com davant d'un possible cop o tall.

Una dada a tenir en compte és que l’espessor de la pell en les persones grans pot arribar a disminuir fins un 20%. Aquest fet explica que la pell tingui una aparença finíssima i transparent.

Per tant, que cal evitar i que cal fer? Una bona acció per cuidar la nostra pell és hidratar-se molt.

La deshidratació ens pot conduir a situacions molt greus com per exemple: trastorns renals, mentals (marejos), digestius i fins i tot, cardíacs, tal i com deiem en una anterior entrada.

La pell, com tot orgàn, necessita de nutrients per tal de poder funcionar de forma correcta, igual que la resta del nostre cos.

Per tant, una bona alimentació tal i com indicàvem en aquest article del nostre blog, com una bona hidratació, faràn que la nostra pell envelleixi de forma més idònia.Però podem fer alguna cosa més? I tant! L'ús just de cremes hidratants després de la higiene corporal, ens faran mantenir la pell ben hidratada externament.

També cal tenir en compte de no deixar cap zona humida, si no que cal assecar-se bé per tal d'evitar possibles infeccions, sobretot en els plecs de la pell (entre els dits, sota la panxa).

Prendre el sol, fer banys de mar, són accions que ens poden ajudar moltíssim a l'hora de cuidar l'estat de la nostra pell. Tot en la seva justa mesura.

I recordeu, sempre cal consultar al metge en cas que noteu qualsevol canvi a la vostra pell.

A Allegra, tenim cura de l'orgàn més important del nostre cos. Ho notem a flor de pell!


Montse Moix
Infermera Allegra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada