dimarts, 1 de setembre de 2015

Eines contra l'aïllament: grup de conversa de Vitamagna

Eina de socialització

Sovint veiem com, a partir de una certa edat, la gent gran presenta una certa tendència a l’aïllament per diversos motius i factors com poden ser:

  • La mort de la parella, de familiars i amics del seu entorn més proper
  • Les limitacions físiques que dificulten sortir del domicili,
  • La comoditat que els proporciona la seva zona de confort, tendir a no fer esforços per veure i conèixer nous cercles d'amistats.

Però sobretot per una creença tan estesa com errònia: el pensar que amb els seus anys ja no val la pena esforçar-se per res.
Com evitar l'aïllament

Des de Vitamagna lluitem constantment contra aquesta creença. Sabem que no és veritat, sabem que val la pena esforçar-se i sobretot compartir coneixement.


Una de les nostres prioritats és la socialització dels nostres usuaris, i per aconseguir-ho fem grups de conversa setmanal, així com tot un seguit d'activitats esporàdiques com els dinars de germanor, sortides culturals, xerrades, etc.


Com dèiem, de forma setmanal, els dilluns, ens reunim en un grup de conversa. Aquesta és una de les activitats en la qual participen més usuaris i té una gran acceptació
 

Seguint l'objectiu de socialització, donem la màxima importància al concepte de compartir i en el grup de conversa els residents agraeixen l’oportunitat de compartir amb els companys la seva opinió sobre un tema establert i encara més les seves pròpies experiències

Parlar i ser escoltat 

Tot i així, hem pogut comprovar que quan els demanem que ens expliquin anècdotes de la seva joventut o que revisquin algun moment concret de la seva vida, llavors la participació és força més elevada que si es tracta tan sols d’opinar.
A més del grup de conversa dels dilluns i també en pro de la socialització, de tant en tant organitzem dinars de germanor
 

Al voltant d’una gran taula sorgeixen converses espontànies (amb l’avantatge de que en aquestes trobades hi participen tots els residents, fins i tot, els absents en el grup de conversa facilitant les relacions entre tota la comunitat) apareixen també comentaris distesos acompanyats de rialles i, sovint acaben amb un brindis d’amistat.


Al mateix temps, us volem aconsellar que no eludiu les converses amb les persones de la tercera edat sinó que ben al contrari els faciliteu l’ocasió.
Fer amcis de nou

Us podem garantir que és una activitat molt enriquidora pels qui escolten i molt gratificant per ells.


Rosa Manzano

Coordinadora Vitamagna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada