dilluns, 14 de desembre de 2015

La Grip i el Refredat: Què cal saber i que cal fer.


La simptomatologia de la grip i la del refredat són molt similars (tos, mucositat, mal de cap o de coll etc.), tot i que els símptomes de la grip solen ser més pronunciats, amb febre més alta acompanyada de dolor muscular i malestar general més marcat.
Valoració mèdica gent gran grip Sabadell

La grip estacional és molt contagiosa i amb una gravetat que varia segons les persones. Tenen  un risc més alt de patir complicacions per causa de la grip les persones grans i les que pateixen malalties cròniques.

La grip es pot prevenir amb vacunació. El refredat no.

LA GRIP

La grip és una malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries causada per un virus, que apareix generalment durant els mesos d´hivern i de forma epidèmica. 

Una de les seves característiques més important és l´elevada capacitat de transmissió entre persones, afectant a tots els grups de població.

El virus de la grip és contagiós des d´un dia abans del desenvolupament dels símptomes fins cinc dies després. Aquests símptomes poden durar una o dues setmanes. Entre un 30 -50% de les persones infectades pel virus de la grip poden romandre asimptomàtiques, però són capaces de transmetre’l a altres persones.

Es tracta d´una malaltia que comença de cop, amb febre alta (pot arribar a 39-40º), mals de cap i musculars amb malestar general (sensació de “trancazo”), faringitis i possibilitat de tos seca. També pot ocasionar diarrea, nàusees i vòmits sobretot en els nens.

Prenvenció grip gent gran Sabadell


No hi ha medicació específica per curar la grip, però si per alleugerir els seus símptomes.

Cada any s´estableix una campanya de vacunació contra la grip dirigida als principals grups de risc.
El virus de la grip  canvien cada temporada i per això la vacuna s´ha de posar cada any.


EL REFREDAT

El refredat és un procés degut normalment a virus que afecten el tracte respiratori superior durant un període de 3 a 6 dies. Existeixen més de 200 virus que poden causar un refredat, i el rinovirus és el més comú.

Els símptomes són:  congestió nassal, rinorrea, esternuts, mucositat, irritació de coll i picor, tos, mal de cap, febre, malestar general.
Després d´un període de incubació de 24 a 72 h, el començament és brusc, però els símptomes d´un refredat són lleus.

Un refredat comença gairebé sempre amb irritació de gola i obstrucció nassal. Normalment unes hores més tard es desenvolupen els altres símptomes del refredat entre els que podem incloure esternuts, dolor de gola lleu, febre baixa, mals de cap i dolors musculars moderats i tos.

La secreció nassal sol ser clara i líquida durant els primers un a tres dies; després es torna més espessa i agafa un to groguenc i verdós. En absència de complicacions els símptomes es resolen en 4 a 10 dies.

El refredat s´encomana ràpidament a través de diminutes gotes al parlar, per la respiració, al tossir, esternudar i per mitjà de les mans.
gente mayor Sabadell resfriados

Els refredats rares vegades causen complicacions serioses, però prop d´un 1% de casos un refredat
pot provocar altres complicacions, com sinusitis, infeccions d´oïda , agreujar l´asma , i augmentar el risc d´infeccions del tracte respiratori (pneumònies).

Com podem prevenir-lo?

-        Evitar ambients freds i canvis bruscs de temperatura
-        Evitar llocs tancats plens de gent
-        Evitar el tabac.
-        Intentar viure més descansats i controlar les preocupacions.

Com podem alleugerir-lo?

-        Rentats nassals per eliminar la mucositat i la congestió
-        Beure molta aigua i líquids calents per millorar la irritació de faringe i disminuir la tos
-        Inhalacions de vapor per fluïdificar la mucosa.

Quina medicació cal prendre?

-        Per un refredat no s´han d´utilitzar antibiòtics, ja que el refredat està produït per un virus i els antibiòtics no tenen efectes sobre el virus.
-        Es poden prendre: Analgèsics i antipirètics, Anticongestius, Antihistamínics, Antitussius i Mucolítics.

Quan cal consultar al metge?

  • Si la febre és més alta de 38,5ºC
  • Si hi ha alguna malaltia crónica i sobretot si hi ha algún símptoma de descompensació o bé alguna patología pulmonar que pot empitjorar
  • Si hi ha dolor facial o cefalea frontal

Valoració mèdica refredats i grip
Dr. Miquel Colomer

Equip mèdic Allegra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada