divendres, 26 de febrer de 2016

De la Teràpia Ocupacional a la Teràpia Assistida amb animals


En el nostre blog ja us hem parlat de què és i per a que serveix la Teràpia Assistida amb animals (TAA)  com també de la Teràpia Ocupacional a Allegra i Vitamagna.
Actividades de la vida diaria

Però poden actuar les dues a l’hora?

La TAA té present moltes de les àrees professionals del centre, en aquest post volem parlar de les àrees que es poden treballar mitjançant la teràpia ocupacional i els animals.

Com bé sabeu, l’ activitat de teràpia assistida amb animals es va iniciar a la nostra residència ja fa uns anys amb la col·laboració de Curecan.

Aquesta activitat ha estat i, continua sent,  molt gratificant i beneficiosa per als nostres residents, tant els que conserven les capacitats cognitives i físiques com per als que tenen alguna discapacitat.

Amb l’ajuda d’un animal com a recurs terapèutic i d’una metodologia establerta es poden treballar:
Teràpia ocupacional amb animals Sabadell
  • Activitats bàsiques de la vida diària: alimentació, vestit, cura personal i higiene.
  • Mobilitat funcional: transferències, treball motricitat fina i gruixuda EESS.   
  • Activitats instrumentals: comunicació, cura dels altres, preparació del menjar.
  • Activitats d’oci mitjançant el joc grupal.
  • Relació amb l’entorn: socialització i interrelacions personals.
  • Treball de les funcions cognitives: concentració, memòria, atenció.

La presència d’un animal facilita aquestes tasques, la majoria dels nostres residents a Allegra durant la seva vida han tingut un animal, només la seva presència els estimula i emociona.

Aquesta reacció és molt visible a la nostra unitat de demències on totes les setmanes es realitza una d’aquestes sessions amb un tècnic de Curecan, els gossos i la terapeuta ocupacional del centre.

El treball amb animals a la unitat de demències cada setmana ens ensenya coses noves perquè veiem com les persones connecten amb l’entorn a través del animal. Com posen intencionalitat als seus moviments per poder tocar al gos com les emocions afloren en les seves cares.
Teràpia ocupacional en residències Sabadell

És per això que per la teràpia ocupacional sigui tan important fer aquestes sessions setmanal ja que els nostres amics animals es converteixen en una eina molt potent i rica per treballar amb persones que pateixen deteriorament cognitiu greu.

Marta Heredia
Terapeuta Ocupacional
Allegra i Vitamagna
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada