dimecres, 16 de març de 2016

Que és la disfàgia? Com detectar-la i que podem fer


Fa un temps ja us vam parlar de la disfàgia en un anterior post al blog a l'hora de parlar de texturitzats  
disfàgia Sabadell gent gran

Però sabem ben bé que és la disfàgia? És coneix com a disfàgia qualsevol dificultat o molèstia a l’hora d'empassar aliments, siguin sòlids o líquids. Aquest problema pot arribar a afectar fins a un 60% de les persones amb edat avançada.

A qui pot afectar? Primordialment a:
  1. Persones amb edat avançada.
  2. Persones que han sofert un accident vascular cerebral.
  3. Persones que pateixen la Malaltia de Parkinson.
  4. Persones que pateixen la Malaltia d' Alzheimer i depressions greus.
  5. Persones que pateixen càncer de gola i/o boca.

Què ens pot provocar la disfàgia? Doncs les dues situacions següents:
trastorno deglución gente mayor
  • Deshidratació i desnutrició.
  • Ennuegament i/o el pas dels aliments o líquids cap als pulmons (broncoaspiració) que poden originar infeccions respiratòries.

Com podem detectar si algú té disfàgia? Com la podem identificar? Doncs tenint en compte els següents símptomes que hi apareixen:

  • Molèstia o dolor a l'empassar.
  • Augment del temps que dura la deglució amb una masticació prolongada.
  • Sensació de embús a la gola.
  • Necessitat d'empassar repetides vegades.
  • Carraspera contínua.
  • Ennuegament amb aliments de determinades consistències.
  • Bronquitis o pneumònies de repetició.

Un cop ens trobem davant d'una persona amb disfàgia, us deixem 9 mesures higièniques i posturals per tal de fer una bona prevenció i facilitar una bona alimentació:
Deglución Sabadell prevención

  • És important que a l'hora de menjar o beure, la persona estigui desperta i tranquil·la. S'aconsella que l'entorn també sigui tranquil i no hi hagin distraccions (evitar estar davant de la televisió, per exemple) .
  • La persona ha d'estar ben asseguda, amb l'esquena recta i, si és possible, amb el cap lleugerament inclinat cap al pit.
  • Si la persona està enllitada, hem d'incorporar-la i assegurar-nos que té el cap inclinat cap el pit per tal de facilitar la deglució.
  • Ens hem de posicionar a l'alçada dels seus ulls per tal d'evitar que aixequi el cap per mirar-nos.
  • Evitar que la persona parli mentre estar menjant.
  • Ens hem d'assegurar que la persona hagi empassat l'aliment o el líquid abans de tornar a donar-li menjar o beure.
  • No seguir si la persona tus o treu el menjar.
  • Mantenir la persona asseguda almenys una hora després de menjar, així facilitem la digestió i evitarem el retorn del menjar.
  • Sempre que quedin restes de menjar a la boca, els hem de retirar per evitar ennuegaments.


I ara, us deixem un seguit de recomanacions dietètiques per tenir una bona alimentació:
espessidors per la disfàgia

  • Cal adaptar la textura dels aliments sòlids (triturats) i dels líquids per aconseguir una alimentació segura, per tal d'evitar ennuegaments i broncoaspiracions.
  • Si tenim problemes a l'hora de prendre líquids, cal utilitzar espessidors. N'hi ha tres tipus segons el nivell d'afectació: nèctar, mel i pudding. En el cas d'Allegra, utilitzem espessidors de gust neutre o amb gust a llimona o taronja.
  • En el cas de la llet, la podem espessir amb galetes, pa de pessic, cereals, per tal que la seva deglució sigui més segura.
  • Evitar les dobles textures (líquid i sòlid en un mateix plat).
  • Preparar aliments que ajudin a la persona a fer un bol alimentari que sigui fàcil i segur d'empassar.
  • Realitzar menjars variats per mantenir tots els nutrients i que tinguin un gust, aspecte i olor agradables.
  • Evitar els aliments que al mossegar-los desprenguin líquids com per exemple la síndria, taronja o el meló.

Per qualsevol dubte, no dubteu a contactar amb nosaltres. A Allegra i Vitamagna, de Sabadell, estem a la  vostre servei, sempre compromesos amb la gent gran.


Tamara García

Responsable Higiènic Sanitari

Allegra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada