dijous, 5 de maig de 2016

La fórmula de la motivació en la gent gran: l'atenció centrada en la persona.


Sovint es parla de l’atenció centrada en la persona i dels seus objectius, però, com ho apliquem en l’atenció directa  des de l’àmbit sociocultural?. I, quins són els resultats?.

Cada vegada que ingressa un nou resident a Allegra hem de ser conscients del que deixa enrere. Casa seva, els seus records, objectes propis, espais familiars, fotos d'una vida ... per començar una nova etapa en un lloc desconegut entre persones desconegudes, treballadors i residents, que de ben segur li produeixen incertesa, por, respecte i certa tristesa. 

Des de l'àmbit socio-cultural a Allegra, ens preocupem de tenir cura de tots els detalls per preparar una bona adaptació.

Què hem de tenir en compte?
  •  La persona gran com a eix central de les intervencions.
  •  Les diferències individuals en les capacitats conservades, en les discapacitats i en l’envelliment.
  •  La història de vida, els diferents interessos ocupacionals  i les preferències i desitjos en el seu dia a dia.


Què pretenem?
  • Millores en la qualitat de vida i benestar.
  •  Llibertat d’elecció, respectar el propi projecte de vida, la dignitat i drets, els interessos i preferències.
  •   Promoure un envelliment actiu, autonomia i inclusió social.
  •  Mantenir habilitats, conservar i augmentar l’autoestima, fer que les persones grans se sentin útils en una etapa de la vida on sembla que ja ho han viscut tot, que ja no hi ha res a fer.


Des d’Allegra i Vitamagna, com a professionals en l’atenció directa a persones grans hem d’observar i identificar les seves capacitats, buscar eines per rescatar-les i fer-los conscients per estimular i enfortir la seva autoestima. Estar atents als canvis. Més enllà de les dificultats hem d’adonar-nos de les capacitats i hem de saber transmetre’ls-hi, així millorarem la percepció que tenen vers ells mateixos.

En defintiva, cal que ens preguntem què és important per a la persona gran i com podem ajudar-la. Això es tradueix "en fer tot el possible per treure el millor de cada persona, fer-los feliços, que se sentin recolzats, és la nostra tasca", en paraules d'un dels nostres residents. No tinc millor exemple de la importància i sentit del què fem en el nostre dia a dia.

Adaptar les diferents activitats que els oferim als seus interessos, gustos i capacitats., treballar amb activitats relacionades amb les tasques domèstiques, amb la jardineria amb l’art, amb la costura, amb la literatura, entre d'altres són algunes de les tasques habituals per estimular i motivar els nostres residents.


Ara bé, aquest treball centrat en la persona requereix posar el focus en l'individu, en allò que el defineix i el diferencia. De fet, tenint com a eix sempre a la persona ens hem endut sorpreses meravelloses ja que també veiem en el nostre dia a dia com poden néixer noves aficions i com aquestes es poden convertir en el motiu i projecte de vida de la persona gran.

En aquest sentit no oblidarem mai l’afició a l’escriptura del Sr. Francesc que va néixer des de l’activitat dels tallers de memòria i que va desencadenar en un projecte vital en el qual cada setmana es feia un propòsit i escrivia un conte que es va anar publicant al facebook cada divendres.

Des de l’atenció centrada a la persona ens centrem en les potencialitats de les persones i no en la seva edat o en allò que ja no poden fer, tenir aquesta visió de que no s’ha de renunciar a res fa que des d’Allegra puguem acompanyar a les persones perquè segueixin desenvolupant el seu projecte de vida, motivant-los a fer-ho i a cercar nous interessos i activitats.


Montse Oristrell

Tècnica en Animació Socio-Cultural 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada