dijous, 16 de juny de 2016

El trastorn d'ansietat en la gent gran: totes les preguntes i respostes.


Avui us parlem del trastorn d’ansietat, l’equip mèdic d’Allegra és molt sensible a aquesta patologia ja que és molt habitual en la població que atén en el seu dia a dia.

Fins a una cinquena part de la població pot tenir un trastorn d´ansietat, la qual cosa ha provocat que aquest trastorn sigui motiu d´una major atenció, i no sols per part del psiquiatra, sinó també del metge d´atenció primària. 

Però, paral·lelament a l´avenç en el coneixement d´aquests trastorns que s´ha produït en les darreres dècades, així com en el seu tractament, es dóna la paradoxa que un nombre molt significatiu dels pacients amb ansietat no són diagnosticats i per tant no són tractats. Així doncs, un equip mèdic com el que compta Allegra, proper i que respon amb un tractament personalitzat, permet una millor detecció i un millor tractament.

Què és l'ansietat?

L'ansietat  és el trastorn psiquiàtric de més prevalença en la comunitat. Es presenta en els 15-20% dels pacients que acudeixen a la consulta mèdica.

L'ansietat pot definir-se com un mecanisme adaptatiu desencadenat front una situació de perill, o que sigui viscuda com a tal per la persona, i que genera en l´organisme un seguit de respostes fisiològiques, cognitives i conductuals, amb la finalitat de produir un estat d´activació neurofisiològica dels mecanismes de control cerebral, augmentant el to simpàtic a nivell perifèric i la secreció d´hormones suprarenals. També apareix un sentiment subjectiu d´incomoditat que pot anar de la intranquil·litat al pànic, així com sensacions somàtiques com “de nus” al coll, estómac o alteracions de la respiració.

Tots experimentem ansietat en més o menys mesura en la nostra vida quotidiana en situacions per exemple d´incertesa (com els moments previs a un examen, o quan alguna cosa ens amenaça). Aquesta ansietat normal i adaptativa es converteix en patològica, quan apareix davant un perill que no és real o quan la seva intensitat i durada és desproporcionada respecte a la situació que l´ha generat. 

Què pot causar el trastorn d'ansietat?

Les causes dels trastorns d´ansietat no són plenament conegudes, però se sap que hi estan implicats factors fisiològics i psicològics.

Des de la perspectiva de la fisiologia, tots els pensaments i sentiments poden considerar-se com el resultat de processos electroquímics cerebrals. En termes psicològics, l'ansietat es contempla com una resposta a factors ambientals d´estrès, com la ruptura d´una relació significativa o l´exposició a un esdeveniment que posa en perill la vida.

En la gent gran, l'ansietat pot venir acompanyada i/o accentuada per altres patologies que generen en el pacient situacions d'estrés o de temor.

Quina simptomatologia presenta?

Els símptomes clínics de l'ansietat es viuen amb intranquil·litat, aprensió, por indefinida o impaciència. En casos més greus es pot tenir la sensació imminent de fatalitat, la por a tornar-se boig o perdre el control.

La població gran també pateix trastorns d’ansietat, és un símptoma freqüent en la persona gran i en la malaltia d’Alzheimer.

Hi ha factors associats a l’envelliment que predisposen al trastorn d’ansietat:
 • Aïllament social.
 • Descens de l’autonomia.
 • Dificultats econòmiques.
 • Estat de salut.
 • Proximitat de la mort.

S'associa a una sèrie d'alteracions en l´atenció i la concentració que deterioren el rendiment intel·lectual en general, i principalment la memòria.

L'estat d'hipervigilància que es produeix en l'ansietat, activa el sistema nerviós central i perifèric, així com l´endocrí, generant uns canvis que es manifesten en diferents sistemes del cos:

 • Cardiovasculars (taquicàrdia, palpitacions, dolor precordial)
 • Respiratoris (sospirs, sensació de falta d´aire)
 • Digestius (sensació de nus a la gola o a l'estómac)
 • Genitourinaris (urgència miccional, retards menstruals)
 • Neuromusculars (tensió, dolor muscular, tremolor, insomni)
 • Neurovegetatius (sequedat a la boca, sudoració)

Es produeixen en l'ansietat també un seguit d´alteracions conductuals que poden manifestar-se en forma d'inquietud, incapacitat per estar quiet o moviments repetitius. A Allegra, alguns dels nostres reisdents presenten aquests tipus de símptomes i és l'equip mèdic de diagnosticar  correctament aquest trastorn.  

Quins tipus d'ansietat coneixem?

Clínicament es descriuen diferents tipus d'ansietat:
 • Trastorns de pànic
 • Trastorn d'ansietat generalitzat
 • Trastorn obsessiu-compulsiu
 • Trastorn per estrès post-traumàtic
 • Fòbies.

En general, quan l'ansietat és molt molesta, interfereix en les activitats de la persona i no cedeix espontàniament en el termini d'uns quants dies és un trastorn d'ansietat que requereix tractament.

És cabdal per l’equip mèdic d’Allegra tenir especial cura del trastorn d’ansietat dels nostres residents ja que sabem que aquest té repercussió en:
 • Qualitat de vida
 • Rendiment.
 • Depressió.

Quin tractament cal seguir?
El metge ha d'explicar al pacient amb ansietat que la seva malaltia es deguda a una alteració, tan biològica com fisiològica i que la farmacologia i la teràpia de conducta poden ajudar a controlar els símptomes.


La psicoteràpia de suport és una part integral del tractament del procés ansiós. La teràpia individual, grupal i familiar pot ajudar a resoldre els problemes relacionats amb un trastorn de curs perllongat.

Els fàrmacs com els antidepressius i les benzodiazepines, prevenen o redueixen en gran mesura l'ansietat d'anticipació, les fòbies i el nombre i intensitat de les crisis d´angoixa.

El pacient que segueix un tractament farmacològic per millorar el seu estat d'ansietat ha de complir perfectament els criteris mèdics pautats (dosi, durada del tractament). És fonamental el compliment i adhesió del pacient al tractament instaurat.

Els residents d'Allegra reben en tot moment una atenció especialitzada i tractament personalitzat ja sigui a través de fàmacs o teràpia psicològica. 

Dr. Miquel Colomer
Equip Mèdic Centre Residencial Allegra.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada