dijous, 30 de juny de 2016

Per què és tan important la hidratació a la tercera edat?

L’aigua és un dels principals components del nostre organisme, ja que representa el 55-60% d’aquest, per aquest motiu i per un bon funcionament dels nostres orgues i cèl·lules és important mantenir una bona hidratació, ja que és el pilar fonamental de les nostres funcions biològiques bàsiques, com es, la regulació de la tensió arterial, de  la temperatura corporal o de la digestió.

Diàriament perdem aigua, ja sigui amb la diüresi, al suar, les femtes, la saliva o fins i tot al respirar. Per aquest motiu és necessari recuperar el líquid que perdem.
S’aconsella beure uns 2 litres d’aigua al dia i no cal esperar a tenir set. S’ha de beure sovint i amb petites quantitats.


La sensació de set és el mecanisme que utilitza el nostre cos per avisar-nos que ens estem deshidratant, per aquesta raó no caldria esperar a tenir-ne per ingerir-ne.
A part de l’aigua podem prendre infusions, refrescs, sucs, làctics o brou.
També es recomana consumir aliments rics en aigua, com son les fruites i verdures.
Hem d’evitar l’alcohol, ja que aquest és diürètic i deshidrata el nostre cos.


Cal fer èmfasi sobretot en el col·lectiu de la gent gran, ja que pertanyen al grup de risc i a Allegra això ho sabem molt bé.
A mesura que el cos es fa més gran perd la capacitat de la sensació de set, també cal afegir que moltes persones tenen problemes de memòria o presenten dificultats en la mobilitat, la qual els impedeix accedir a l’aigua quan volen. Per aquest motiu s’ha d’insistir en la ingesta hídrica per tal d’evitar la deshidratació.

A Allegra sempre s’ofereix beure aigua a mig matí a tots els residents i ara que ve la calor també oferim aigua a mitja tarda a més a mes del berenar.
Tenim especial atenció en aquelles persones que presenten malalties de llarga evolució.

Com podem saber si patim deshidratació? Aquets són uns dels primers símptomes que podem patir:
·         Sequedat de boca.
·         Mal de cap.
·         Dificultat de concentració.
·         Intolerància a la calor
·         Fatiga.
·         Cremor d’estómac…

Si notem algun d’aquest símptomes serà necessari que li donem líquid al nostre cos a bevent aigua, una infusió, menjant alguna fruita, alguna gelatina o ara a l’estiu algun gelat.


Una hidratació adequada proporciona humitat als teixits del nostre cos i així preservar la seva elasticitat i coloració com es ara la pell, ja que al tenir una pell hidratada i sana pot realitzar la seva correcta funció de barrera contra els patògens i altres factors externs.


Des de l’equip d’infermeria d’Allegra sempre insistim en aquest tema perquè és molt important i per això sobretot als mesos d’estiu estem molt pendents de que els nostres residents tinguin una hidratació correcta.

DUI Alba Alcazar
Equip Infermeria Residència Allegra
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada