divendres, 22 de juliol de 2016

L'hort urbà en una residència de gent gran


 A Allegra adquirim el compromís de que els nostres residents se sentin com a casa.

Fa dos anys vam decidir iniciar a Allegra un nou projecte: construir un hort urbà.
L’ hort urbà és un sistema de cultiu que permet obtenir hortalisses de molts tipus, tomàquets, pebrots, albergínies, etcètera. Ideal per ubicar-lo en qualsevol  espai del jardí d’ Allegra.

Molts dels nostres residents havien tingut hort a casa seva i compartint experiències amb ells ens vàrem adonar de com de  motivats estaven i quan en sabien a l’hora de cultivar la terra.

Quins objectius ens permet aquesta eina de treball?
  •  Potenciar el contacte amb la natura dels nostres residents, donat que possibilita realitzar l’activitat en un espai obert com es el jardí.
  • Ser una eina ocupacional, ajuda a destinar el temps dels residents en una tasca molt gratificant.
  •  Facilitar  l’adquisició de comportaments responsables, ja que si no treballen l’hort les hortalisses es faran malbé.
  •  Mantenir la motivació en l’aprenentatge: Recuperar o recordar coneixements del món rural, transmetre aquests coneixement a d’altres generacions o al personal del centre.
  •   Augmentar l’autoestima, el fet de sentir-se útil.
  •  Promoure el treball en equip i les relacions socials.

Com en la majoria d’activitats o projectes sempre ens trobem amb persones a qui els hi agrada aquesta activitat  molt més que d’altres i cuiden i mimen les plantes diàriament, com  ara el sempre recordat Francesc Sánchez. Però entre tots es fa un gran tasca per cuidar i regar diàriament els tomàquets, albergínies, enciams i pebrots que actualment tenim sembrats al nostre hort.

Aquest passat més de juny, juntament amb la terapeuta ocupacional, ens reunirem amb un grup de residents per decidir que sembrar i dur-ho a terme. Mireu quina traça tenen!!!!


Un mes després i gracies a la col·laboració dels residents i personal del centre ja tenim l’hort així de maco!!Després d’aquests dos anys, quina és la nostra valoració?

Molts residents i familiars quan surten al jardí fan sistemàticament la passejada fins a l’hort i observen com va creixent dia a dia,  il·lusionant-se quan comencen a sortir les  primeres flors que finalment es convertiran amb hortalisses. També ha permès crear temes de conversa entre residents i/o amb familiars on cada un pot aportar la seva experiència i opinió, parlar de plats que es poden cuinar, quan és millor regar, tipus d’hortalisses, com es sembrava en el seu temps, etc.

També valorem que quan  millor es treballa amb aquesta eina de l’hort urbà són els mesos de maig a octubre per les condicions climatològiques. A l’hivern fa més mandra sortir al jardí a cuidar l’hort o simplement a fer-li una visita. Per tant ara a l’estiu és quan més podem aprofitar i treballar vers aquest projecte.

Lena Ambrós
Educadora Social

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada