dijous, 11 d’agost de 2016

Els beneficis de l'aromateràpia en el dia a dia a de la gent gran

                                   


A la nostra vida quotidiana sovint ens trobem amb herbes medicinals com el romaní, la camamilla, la sàlvia, la menta … . Però hem oblidat que al seu interior s’hi amaguen principis essencials molt beneficiosos pel nostre benestar. En canvi, les antigues civilitzacions ho tenien molt present i durant molt temps els nostres avantpassats es curaven amb les essències extretes d’aquestes herbes, que prevenien i curaven malalties.

Un moderat coneixement i ús del món de les espècies vegetals i de les seves essències pot prevenir i neutralitzar el desgast físic i psicològic. Un dels exemples més clars el tindríem en l'estrès que és, sense cap mena de dubte, el major enemic, en l'actualitat, del nostre equilibri energètic. 

A Allegra apliquem algunes d'aquestes tècniques i coneixements ja que entenem que el seu ús pot contribuir al benestar de la gent gran.


Què és l'aromateràpia?

L’aromateràpia és la curació de les malalties i el desenvolupament del potencial humà mitjançant la utilizació dels olis essencials de les plantes.

Desde fa mil.lènis les essències han estat aprofitades per les seves propietats antisèptiques, antitòxiques, cicatritzants, antiparasitàries, antirreumàtiques, tonificants, relaxants,…
L’ús diari dels poders curatius i armonitzadors de l’aromateràpia ens ajuda a aconseguir un equilibri emocional i físic duraders.

     
D’on provenen els olis essencials?
Els olis essencials utilitzats en aromateràpia provenen d’una gran varietat de fonts naturals: herbes, flors, fulles, fusta, llavors, closques i pells de fruits, arrels i resines.

Ús dels olis essencials.
Les essències naturals són substàncies molt potents que s’utilitzen seguint unes indicacions molt precises. Les vies d’aplicació són essencialment dues: la via interna, és a dir, la ingesta oral, i la via externa, per inhalació, banys, massatges, cataplasmes, etc.

En el cas d’Allegra, som conscients dels beneficis dels olis essencials i els incorporem als nostres tractaments diaris. Mitjançant la tècnica del massatge, afegim l’oli essencial a la nostra crema de massatge habitual o bé el barregem amb un oli de massatge (habitualment d’ametlles).Indicacions dels olis essencials.
Cada oli essencial te una o més d’una indicació.
Les indicacions més habituals, sobretot en l’àmbit de la gent gran, serien:
·         Ansietat/estrés: Podem utilitzar vervena, flor de taronger, pi o gessamí.
·         Arterioesclerosi: Ginebró o romaní.
·         Artritis: Camamilla, romaní o sàlvia.
·         Artròsi: Alcanfor, eucalipto, lavanda, camamilla, malaleuca o romaní.
·         Circulatoris: Xipré o farigola.
·         Depressió: Alfàbrega, flor de taronger, bergamota, gessamí, lavanda o menta entre d’altres.
·         Dolors articulars: Calèndula, lavanda o romaní.
·         Dolors musculars: Xipré, moraduix, romaní o farigola.
·         Edemes ( per retenció de líquids): Ginebró, gerani, menta o romaní.
·         Inflamació: Lavanda, camamilla o mirra.
·         Insomni: Flor de taronger, lavanda, rosa, verbena o camamilla.
·         Rampes: Alfàbrega, moraduix o lemongras.
·         Reumatismes: Ginebró, eucalipto, romaní o moraduix.                               

Precaucions d’ús dels olis essencials:
-          Sobretot cal tenir molta cura amb la gent que pateix alèrgies, és aconsellable probar l’oli aplicant primer una goteta de l’oli diluït a la cara interna del canell i esperar 24h, per exemple, per observar si hi ha cap reacció.

-          És molt important aplicar l’oli esencial sempre diluït ja sigui amb la base d’oli d’ametlles o de crema hidratant, mai aplicar-lo directament sobre la pell ja que podria irritar-la.
-          Evitar el contacte amb els ulls o mucoses.

-          No és recomanable pendre el sol després de l’aplicació d’essències, ja que es podrien desencadenar reaccions cutànies de tipus fotoalèrgic.

Més enllà dels efectes que els olis essencials tenen sobre la salut, és important destacar les sensacions positives que genera l'experiència de l'aromateràpia. Mitjançant el sentit de l’olfacte, ens envaeixen sensacions de benestar, harmonía, tranquilitat, … si a tot això li afegim un bon massatge, el resultat és d’allò més agradable.
Judith Casañas Pedrals

Departament de fisioteràpia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada