dijous, 17 de novembre de 2016

Musicoteràpia i tercera edat


L’ús de la música i els seus elements  (so, ritme, melodia...) amb finalitats terapèutiques aporta grans avantatges físics, emocionals, espirituals i cognitius. Amb la música sentim, experimentem plaer, ens comuniquem i, al mateix temps, ens ajuda a enfortir els vincles afectius amb el grup.

La majoria de persones al llarg de la nostra vida hem tingut vinculacions amb la música, balls, concerts, cant, i, de ben segur que recordem alguna cançó o cançons per algun motiu especial que no ens deixa indiferents.
   
A Allegra som conscients del que la música pot aportar als nostres residents, per això la incloem en moltes de les activitats que duem a terme.

Des de l'àmbit sociocultural a Allegra, treballem amb la música amb residents que pateixen demències avançades o trastorns de conducta. Setmanalment, duem a terme sessions de musicoteràpia en les que incorporem instruments i d’altres materials què ens ajudin a gaudir amb la música. També hi incorporem el ball si la mobilitat dels residents ens ho permet.

En les sessions d’estimulació cognitiva amb residents amb demències en fases lleus també treballem amb la música per recordar lletres de cançons, prestar atenció a paraules que puguin sortir com per exemple noms de ciutat, noms propis, seguir un ritme concret, o simplement, cantar mentre realitzem activitats de la vida diària o com ambientació de fons.

Què hem de tenir en compte?
 •  Un repertori musical personal i significatiu.
 •  L’ús de la música com a eina d’intercanvi de vivències i records de la pròpia vida.
 •  Treballar en un lloc tranquil que ens permeti la relaxació o l’estimulació.

Què pretenem?

 • Millores en l’afectivitat, la conducta, la percepció, la motricitat i la comunicació.
 • Fomentar l’expressió de sentiments i emocions.
 • Promoure la relació i coneixença entre els residents, la participació ,la interacció i el sentiment de pertinença a un grup.
 • Augmentar l’autoestima.
 •  Afavorir el desenvolupament del llenguatge en persones amb problemes com ara l’afàsia.
 • Estimular la memòria i l’atenció.

A Allegra creiem en el benefici d’una atenció centrada en les persones grans, per això aquest any hem introduït les audicions musicals individualitzades. Setmanalment  realitzem sessions de 30 minuts amb música personalitzada que el resident gaudeix escoltant-la amb auriculars.

video

 Quins beneficis aporten aquestes sessions?

 •  Disminució o alleujament de símptomes negatius com ara l’ansietat i la desorientació.
 • Desenvolupament emocional i expressió de sentiments.
 • Incrementar el sentiment de benestar.
 •  La persona connecta amb els seus records, la seva identitat i la seva història i se sent reconeguda.

L´ ús de la música com a recurs terapèutic es remunta als inicis de la història de la humanitat. A totes les cultures les mares han cantat als seus bebès per ajudar-los a dormir. Com deia Plató. “La música és per a l’ànima el que la gimnàstica és pel cos.”

Les experiències musicals ens aporten plaer, augmentant el nivell de serotonina, neurotransmissor encarregat, entre altres coses, de regular l’estat d’ànim. La música és un element clau que genera moments gratificants i crea ambients agradables en els que s’enforteixen els vincles afectius entre residents i professionals.


Montse Oristrell                           
Tècnica en Animació Sociocultural Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada