divendres, 21 d’abril de 2017

La importància de les activitats del dia a diaA Allegra hem començat una nova activitat, gràcies als nous espais de “Cuina” i “Sala de Roba” que s’han creat per als nostres residents.
És per aquest motiu que en aquest post us volem parlar del que són les activitats instrumentals de la vida diària des de l’àmbit de la teràpia ocupacional que analitza, avalua, gradua i adapta les activitats per facilitar l’autonomia de les persones.
Les activitats instrumentals de la vida diària són aquelles que, a diferència de les activitats de la vida diària bàsiques (activitats quotidianes que realitzem en el nostre dia a dia) estan destinades a la interacció amb el medi, són més complexes i la seva realització és opcional, és a dir, es poden delegar en altres persones i són les següents:
Activitats Instrumentals (AVDI):
  • Capacitat de fer servir el telèfon: reconèixer les parts del telèfon, buscar números a l'agenda, despenjar, penjar, marcar números de telèfon.
  • Elaboració del propi menjar: identificació dels aliments necessaris per elaboració de la recepta, utensilis de cuina necessaris, seqüenciació de l’activitat, control electrodomèstics, control del temps, neteja i col·locació del material
  • Realització de tasques domèstiques: fer el llit, fregar plats, escombrar, fregar el terra, neteja de la pols, ordenar armaris.
  • Realització de compres necessàries per viure: Identificació dels productes que falten a casa, elaboració de la llista de la compra, identificació dels llocs per anar a comprar, orientació dintre de l'establiment, adquisició dels productes, escollir la forma de pagament.
  • Rentat de la roba: tenir un lloc fix on es guarda la roba bruta, selecció de la roba (color) que es vol rentar, posar-la dintre de la rentadora, identificar i posar el detergent corresponent, selecció del programa. Un cop finalitzat treure la roba i penja-la.
  • Maneig de la medicació: Identificar els medicaments, reconèixer les dosis i el seu ús, recordar les preses diàries. 
  • Mobilitat en la comunitat, ús de transport.
  • Maneig dels diners, anar al banc, administració de l'economia de la llar, classificació i reconeixement de bitllets i monedes.


      Des del departament de teràpia ocupacional, mitjançant aquest espai es vol treballar diferents components del desenvolupament ocupacional com els sensoriomotrius, cognitius i psicològics.

Pel que fa a l’activitat de cuina podrem realitzar amb els nostres residents diversos plats que ells ja feien anteriorment, recordar les receptes i posar-les en comú, buscar els ingredients necessaris, fer ús dels diferents utensilis. En els casos de persones que tinguin algun tipus de limitació a nivell físic es buscaran els utensilis adaptats més adients per a les seves necessitats.
Pel que fa a les activitats relacionades amb tasques de cura de la roba, podrem posar petites rentadores, planxar la roba, plegar-la i cosir-la...

Ja hem començat aquestes activitats, on els nostres residents han pogut participar amb moltes ganes, donant idees i recordant com feien les coses a casa.

Marta Heredia
Terapeuta Ocupacional Allegra

1 comentari: