dilluns, 19 de juny de 2017

Vaig molt al lavabo de nit. Què puc fer?Per a moltes persones grans és comú el fet d’aixecar-se una o més vegades durant la nit per anar al servei. Aquest problema que sol ser molest perquè interromp el son es coneix com  a nictúria.

Sabadell nictúria consulta mèdica AllegraLa necessitat d’aixecar-se a orinar per la nit augmenta amb l’edat tant en els homes com en les dones, al igual que la seva intensitat. Se estima que un 83% de les persones que pateixen nictúria tenen una edat mitja de 68 anys. 

Les persones que presenten amb freqüència  la necessitat d’orinar durant les hores de son solen dormir menys profundament  del que seria desitjable i poden presentar somnolència o cansament durant el dia, fet que redueix significativament la seva qualitat de vida i la seva activitat . 

A més, és un problema marcador de risc de mortalitat en persones grans associat a un increment de la freqüència de caigudes i fractures

Per què passa? 
Sabadell atenció persones nicturia consells salut AllegraA vegades, les causes de la nictúria són simples i fàcils de tractar. Alguns cops la seva causa va lligada al consum excessiu de líquids abans d’anar al llit, en aquest casos  es molt fàcil de eliminar restringint la ingesta de líquids unes hores abans d’anar a dormir. En especial, cal evitar el consum d'alcohol i cafè.

Altres vegades, el consum de alguns medicaments  pot ser el causant de la nictúria, per exemple els diürètics, als ser medicaments que ajuden al cos a eliminar l’excés de líquids. En aquests casos, es pot modificar l'horari de presa de la medicació de tal manera que no es prengui abans d'anar a dormir. 

Val a dir que la nictúria , a més, pot ser un símptoma  de certes malalties o condicions, per exemple una infecció temporal  de ronyons , vies urinàries, bufeta hiperactiva, prostatisme. 
D’altres cops la nictúria indica  condicions greus de salut com la diabetis, la insuficiència cardíaca congestiva, el càncer de pròstata o la insuficiència renal entre d’altres.

Finalment, una altra de les causes de la nictúria la trobem en l'apnea del son (pauses respiratòries mentre dormim), ja que produeix un son més lleuger que possibilita que sentim més la necessitat de orinar.

atención salud personalizada Què hi podem fer? 

Per tractar la nictúria resulta molt efectiu el 
canvi de hàbits de vida, doncs poden tenir certa eficàcia per reduir la necessitat d’anar al bany. Entre aquests es recomana:

  • Orinar abans de anar a dormir encara que no se´n tinguin ganes.
  • Evitar la ingesta de líquids abans o durant la nit.
  • No prendre cafè, alcohol o begudes excitants.
  • Canviar l’horari de consum dels medicaments, no prendre´ls per la nit, sobre tot si parlem de diürètics. El metge serà la persona qui indicarà el nou horari.
  • Aixecar les cames a les tardes per mobilitzar el tercer espai i evitar els edemes.


Si després d'aplicar aquests canvis en el nostre dia a dia els símptomes de la nictúria no persisteix, és precís comunicar-ho al metge que prescriurà un fàrmac específic per tractar la nictúria.

 Dr. Josep Ma Abella 
 Metge d'Allegra 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada